Stichting Hulp aan Nepal

werkbezoek 2006

Verslag werkbezoek maart/april 2006.

 

Op 17 maart vertrok ik met mijn vrouw en elf dorpsgenoten (Sint-Oedenrode bij Eindhoven) voor een trip van bijna 5 weken naar Nepal.

Het was de bedoeling dat we hen via een stevige trektocht naar het Annapurna Basiskamp met het landelijke gebied van Nepal kennis zouden laten maken. Daarna hebben we met hen nog gezamenlijk de Kathmandu vallei en zijn bezienswaardigheden verkend. Natuurlijk hebben we met hen ook enkele scholen en ook projecten van andere organisaties bezocht. Ze waren onder andere te gast bij het verzorgingshuis voor bejaarden van de zusters van moeder Theresa en een kindertehuis van diezelfde orde. De projecten, de bevolking en het land hebben een grote indruk op hen gemaakt.

 

Doordat Gulf Air zo meewerkend was om aan het hele gezelschap van 13 personen dat naar Nepal vertrok een extra bagage van 10 kilo per persoon toe te staan was het mogelijk om een enorme hoeveelheid goede gebruikte kleding naar Nepal te sturen. Grofweg 1.000 stuks, vooral kinderkleding, konden worden meegenomen en verdeeld. Een deel ging rechtstreeks naar ouders van gesponsorde kinderen. Daarnaast gingen een aantal tassen naar een verzorgingstehuis en een kindertehuis van de zusters van moeder Theresa. Ook ging een aantal tassen naar de school in het bergdorp Jemrung in het Dhadhing district en naar de Mount Valley School in Mathathirtha. Op deze manier hebben we weer een groot aantal families blij kunnen maken met die spullen. 

Na het vertrek van de dorpsgenoten was het ons plan om nog 11dagen langer te blijven en om in die periode projecten waarbij de stichting betrokken is te bezoeken. Helaas gooide de politieke situatie roet in het eten. Uitgaansverbod en geen vervoersmogelijkheden maakten dat onmogelijk.

We hebben ons moeten beperken tot bezoeken aan een aantal ouders van gesponsorde leerlingen bij de Central Public School. Ook hebben we die school zelf nog kunnen bezoeken. Op de Central Public School worden momenteel 17 leerlingen gesponsord en die doen het allemaal goed. Niemand is blijven zitten en volgend schooljaar zitten ze dus een klasje hoger. 2 Dames van ons gezelschap hebben de Mount Valley School in Mathathirtha bezocht.

Helaas is het bij deze bezoeken gebleven. De rest van de geplande bezoeken zullen we door moeten schuiven naar een volgend bezoek.
Na vijf dagen uitgaansverbod en steeds grimmiger wordende onrust zijn we vervroegd naar huis gekomen. Jammer maar toch verstandig.
Wanneer er weer een stabiele situatie ontstaat, zullen we ongetwijfeld weer teruggaan om de projecten te bezoeken en de Nepalezen een hart onder de riem te steken.

 De Voorzitter.

Peter van de Laar.